Saskia Postma

Saskia Postma

Bouw jij als interim professional aan een sterk merk of jaag je achter opdrachten aan?

4 september 2014

Afbeelding

 

 

 

 

 

De markt lijkt weer aan te trekken. Werkloosheidscijfers, huizenprijzen, ze lijken allemaal inmiddels wat positiever. En gelukkig maar want bij veel interim professionals is het pensioenpotje inmiddels behoorlijk geslonken. Ook de tarieven zijn in de afgelopen periode flink onder druk komen te staan.

 

Sommige interim managers denken dat als de markt aantrekt, alles wel weer goed zal komen. Ze denken dat, omdat zij hun vak verstaan, het succes vanzelf weer zal komen.

Helaas werkt het zo meestal niet. In de afgelopen jaren is de markt behoorlijk overspoeld met freelancers, interim managers en zzp’ers van diverse aard. De concurrentie is fors.

Wat ik vooral bij veel zzp’ers en interim managers zie, is dat zij zich gedragen als een werkloze die een baan zoekt. Ze zijn vooral bezig om opdrachten te zoeken, terwijl ze eigenlijk moeten beginnen met het opbouwen van een bedrijf. Hoe zit dat bij jou? Denk je wel eens kritisch na over de klanten waar je voor wilt werken? En ook voor welke klanten je niet wilt werken?

Zie het werk dat je doet als een product dat verkocht moet worden. En bouw aan je eigen merkidentiteit. Dan hoef je niet meer achter klanten aan te jagen maar komen ze naar je toe.

 

 

Bouwen aan je brand is geen luxe maar een noodzaak

 

Het is een feit, er zijn veel interim professionals actief in de markt, en dat maakt het voor opdrachtgevers en bureaus soms lastig kiezen. En juist daarom is een sterke personal branding zo gigantisch belangrijk voor jouw succes als interim manager. Het bouwen aan je personal brand is de eerste stap om succesvol te ondernemen. Als jij in staat bent je te onderscheiden van al die anderen die ook in jouw markt actie zijn, heb je een grote voorsprong.

Als jij weet wie je bent, wat je te bieden hebt, waar je voor staat en wat de zaken zijn die jou bijzonder maken, start ‘de verkoop’ pas echt. Als je een goed beeld hebt van jouw toegevoegde waarde kun je overgaan tot het creëren een unieke niche in de markt, een unieke propositie. Dat maakt vervolgens ook het voeren van salesgesprekken een stuk gemakkelijker.

 

Succesvol ondernemen begint in de basis bij jezelf.

 

Durf jij te erkennen dat je echt iets te bieden hebt? De meeste mensen durven zichzelf niet te profileren als expert of als iemand met bijzondere kwaliteiten. Ze hebben het gevoel dat ze niet genoeg kennis of ervaring hebben, of niet bijzonder genoeg zijn. Jij zult je als interim professional ook wel eens overweldigd voelen door al die anderen die zich, net als jij, aanbieden zodra er een opdracht bekend is. Dan krijg je weer te horen dat er minstens 60 reacties waren op een opdracht. En dat er, helaas voor jou, kandidaten zijn geselecteerd met een nog net iets beter passend profiel. Veel interim professionals worden door bureaus en bedrijven iedere keer weer ingehuurd voor hetzelfde kunstje. Gaat dat niet een beetje vervelen? Zou je niet eens je tanden willen zetten in wat zwaardere opdrachten?

 

In plaats van reactief te werken kun je ook proactief dat werk opzoeken waar jij als professional het best tot je recht komt en de meeste waarde toevoegt. Als je zelfbewuste keuzes durft te maken, ben je klaar om te gaan groeien, bijvoorbeeld in het niveau van je opdrachten.

 

 

Marketing van jouw merk

 

Als je je verdiept in marketing via internet, kun je een systeem opzetten waarmee je een voortdurende stroom van klanten en opdrachten genereert. Wat heb je daarvoor nodig?

  • Een website met een inhoudelijk goed verhaal vormt de basis van jouw bedrijf.
  • Goede vindbaarheid
  • Mailinglijst met potentiële opdrachtgevers
  • Goede copywriting

 

 

Hoe zet jij jezelf op de kaart als interim professional?

 

Met marketing bouw je gestructureerd aan je bedrijf en aan je merk. Soms wil je echter direct een opdracht scoren omdat je gewoon snel aan de bak moet. Dan is het belangrijk om goede salesvaardigheden te leren. Om deze reden ben ik voor interim professionals een samenwerking gestart met Michiel Cobben, een salesman pur sang. Allebei hebben we een achtergrond als headhunter. Samen zijn we goed voor zo’n 35 jaar recruitment ervaring.

 

Samen met Michiel Cobben ben ik dit jaar een bedrijf gestart, dat zich speciaal richt op interim professionals. In een nieuw label, onder de naam The Why Generation, hebben wij onze ervaring op het vlak van Personal Branding en Sales gebundeld in een effectief programma, speciaal voor interim-managers. We zijn geïnspireerd door het gedachtegoed van Simon – It Starts With Why – Sinek. Klanten voelen zich aangetrokken tot interim professionals die goed kunnen communiceren waar ze in geloven. Bedrijven die kunnen aangeven waarom ze doen wat ze doen.

 

Wij denken dat als je als interim professional de afgelopen jaren een belangrijke les had mogen meekrijgen: Zorg dat je in staat bent om zelf opdrachten te werven.

 

Ben je benieuwd naar de reacties van deelnemers lezen? Lees dan even door.

 

We zijn nu een half jaar bezig, en we kregen een 9- van de deelnemers aan het programma.

 

“ Saskia en Michiel zijn allebei enorm kundig op hun vakgebied. Ze weten op een energieke en praktische manier hun kennis over te dragen. En ze brengen daarbij een schat aan ervaring in het bedrijfsleven mee. De training heeft bij mij echt een mindshift teweeg gebracht: ik heb anders leren denken. In plaats van mezelf neer te zetten en te vertellen wat ik kan heb ik geleerd mezelf neer te zetten als iemand die een probleem voor een klant op kan lossen.” Carmen Chabot

 

“Jarenlang ben ik in loondienst geweest, heb een goede carrière gemaakt waarin ik ben opgeklommen tot financieel directeur van een groot bedrijf. In 2012 besloot ik voor het ondernemerschap te gaan. Dat was weerbarstiger dan ik had gedacht. In 2013 ben ik begonnen met het geven en verzorgen van trainingen en werkte ik als coach. Door de presentatie van The Why Generation realiseerde ik mij dat ik mijzelf onvoldoende scherp profileerde voor de betere opdrachten. Ik heb mij om deze reden ingeschreven voor de training. En binnen een maand verwierf ik een prachtige job, die voor zover ik kan zien zeker tot eind van het jaar duurt. Bij een organisatie waar nog heel wat moet gebeuren. Een prachtige uitdaging. Dank voor jullie begeleiding! “ Hilbrand Bos

 

“Ik heb het programma van The Why Generation gevolgd omdat ik hulp zocht bij het op juiste wijze profileren van mijzelf in de markt. Wat maakt mij uniek, maar ook wat zoekt de markt en hoe antwoord ik daar op. Het programma heeft mij heel erg geholpen. Ik ben scherper geworden in mijn eigen profiel en communicatie, en weet daardoor ook wat mijn focus in mijn carrière wordt. De begeleiding was erg goed. Naast dat er een super teamgeest ook met de mede trainees werd gecreëerd, was ook de directe begeleiding en die was prettig handson. Heeft traject heeft mij een super CV en een focus opgeleverd doordat de rode draad in mijn leven duidelijk geworden is waardoor ik nu bewust weet wat ik wel en wat ik niet wil.” Mark Happel

 

Ben werkzaam als interim professional of wil je starten als interimmer?

 

Kom eens kennismaken!

 

Wil je weten hoe je jezelf als een sterk merk in de markt zet en hoe je door effectieve sales aan tafel komt bij de juiste opdrachtgevers? Kom dan eens kennismaken op 17, 19 of 24 september. Het verplicht je nergens toe. Er worden die middag ook een tweetal korte intensieve workshops over personal branding en sales gegeven die je direct al een stap verder brengen in jouw ondernemerschap.

 

Voor meer informatie: http://thewhygeneration.nl/consultants/

 

 

 

blog delen met uw netwerk?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

WIL JIJ REGELMATIG TIPS EN ARTIKELEN ONTVANGEN OVER PERSONAL BRANDING?

Download het stappenplan

Laat je gegevens achter en ontvang het
Personal Branding Stappenplan.

Voornaam E-mailadres Ik ga akkoord met het privacyreglement.