Saskia Postma

Saskia Postma

Blijf jij ook kringetjes draaien en kom je niet vooruit met je bedrijf?

30 maart 2019

Roel is zo iemand die al jaren als interim manager werkt en nu op een soort kruispunt is gekomen. Hij doet een aantal verschillende zaken naast elkaar en wil daar meer lijn in aanbrengen, vertelt hij mij. Een verhaal dat ik vaker hoor.  

Roel wordt door bedrijven ingehuurd als interim manager HRM. Maar de laatste tijd houdt hij zich ook steeds meer bezig met trainingen op het gebied van leiderschap en teamontwikkeling. Hij heeft daar een heel eigen kijk op en hij krijgt hier enorm veel energie van. Liefst zou hij zijn bedrijf omgooien en stoppen met zichzelf te verhuren als interim manager. Maar dat voelt behoorlijk eng. Die interim opdrachten zijn altijd voor een langere periode en dat is eigenlijk best een makkelijke manier om je geld te verdienen. Hoe gooi je het roer om en maak je een verstandige keuze?


Als je op een kruispunt belandt als ondernemer

Toen Roel na twintig jaar in loondienst startte als interim manager vond hij dat echt een stoere stap. Hij werd ondernemer. Inmiddels ziet hij het wat anders. Hoe ondernemend is het om iedere keer naar deze tijdelijke banen te jagen? Je zit maandenlang bij een klant en zo loopt de business makkelijk door zonder dat je al teveel energie hoeft te stoppen in acquisitie. 

Jarenlang heeft deze manier van werken hem goed gepast. Maar in de afgelopen maanden begon het te knagen. Die interim opdrachten zijn over het algemeen behoorlijk ingekaderd en hij kan er te weinig van zichzelf in kwijt. Hij is deze manier van werken ontgroeid. Hij wil echt iets van zichzelf neerzetten in zijn bedrijf. Sterker nog, hij wil gewoon een echt bedrijf neerzetten in plaats van zichzelf voor interim opdrachten te verhuren. Roel wil zijn eigen bureau op het gebied van leiderschap- en teamontwikkeling.  

Als hij erover vertelt gaan zijn ogen glimmen maar kijkt hij ook een beetje benauwd. Want hij heeft allerlei stemmetjes in zijn hoofd die hem vertellen dat hij beter gewoon zijn interim klussen kan blijven doen. En zijn vrouw ziet het ook niet echt zitten dat hij dit avontuur aangaat. 


Bij de juiste mensen aan tafel komen

Roel zucht: “ Mijn vrouw heeft natuurlijk gelijk dat er al zoveel mensen zijn die iets met leiderschap doen en met teamontwikkeling. Hoe ga ik dan zorgen dat ze voor mij kiezen en dat ik hier genoeg opdrachten voor krijg? Hoe kom ik überhaupt bij de juiste mensen aan tafel? Die interim opdrachten doe ik altijd via interim bureaus. En hoe krijg ik goede prijzen voor die leiderschapstrajecten? Ik heb inmiddels wel een aantal van dit soort opdrachten gedaan maar dat was naast mijn interim werkzaamheden. En dan vroeg ik wellicht niet echt goede prijzen want ik had immers genoeg inkomsten uit mijn interim werk. Nu moet ik dat echt anders gaan aanvliegen. Ik heb heel veel vragen en ik merk dat ik daar zelf niet goed uitkom. Kun jij mij hierbij helpen?”


In fasen je bedrijf opbouwen

Ik verzeker hem dat ik hem daar prima bij kan helpen 🙂  En als hij het lastig vindt om het roer om te gooien kan hij ook kiezen voor een andere aanpak. Namelijk door in eerste instantie te kiezen voor hybride ondernemen.  Dus afbouwen met de interim opdrachten en deze part time gaan doen. Zo kun je genoeg tijd besteden aan het opbouwen en in de markt zetten van je bureau. Zelf heb ik het ook zo gedaan. Ik had een baan voor een paar dagen en heb daarnaast mijn personal branding bureau opgezet. Op een gegeven moment liep mijn bureau zo goed dat ik de part time baan heb opgezegd en sindsdien onderneem ik al vele jaren met veel plezier vanuit mijn eigen bedrijf.


Consistentie marketing vanuit een slimme strategie 

Ik waarschuw hem wel voor een paar valkuilen. Als je dit in je eentje doet, heb je naast een goed plan, bakken met discipline nodig. Want je zult het nodige werk moeten doen om je bureau op een consistente manier in de markt te zetten. Het is belangrijk om voldoende tijd voor marketing vrij te maken en je hebt daarbij een slimme strategie nodig.  

Zelf heb ik destijds naast een drukke baan iedere maandag een blog geschreven. Door dit zeer gedisciplineerd te doen, kreeg ik met mijn blogs een herkenbaar gezicht in de markt. En daar kwamen opdrachten uit voort. Ook heb ik een opleiding voor ondernemerscoach gevolgd om mijn eigen ondernemerschap meer body te geven naast de marketingervaring die ik al had. Die kennis zet ik nu ook in om mijn klanten te begeleiden.


Blijf niet hangen tussen wal en schip 

Wat ik bij veel interim managers zie is dat ze uiteindelijk koudwatervrees krijgen en nooit echt de stap zetten om er helemaal voor te gaan. Dan blijven ze opdrachten doen die hen niet veel energie meer geven en intussen maken ze ook te weinig tijd om hun bedrijf goed op te bouwen. Zo blijf je alles maar een beetje half doen en raak je vreselijk gefrustreerd.  

Uiteindelijk ben je dan niet echt tevreden over het bedrijf dat je op wilt zetten want dat gaat niet echt lopen. En intussen ben je ook nog steeds uitgekeken op het interim bestaan. Je blijven een beetje tussen wal en schip hangen en draait voortdurend rond in kringetjes.

Gun jij jezelf iemand die met je meedenkt en je helpt je doelen te verwezenlijken of blijf je liever in je eentje ploeteren? Als je eens wilt sparren en je idee aan mij wilt voorleggen, neem dan gerust contact met mij op.  

Mail naar saskia@depersonalbrandingcoach.nl of bel mij op 06 30 623 555.

www.depersonalbrandingcoach.nl

blog delen met uw netwerk?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

WIL JIJ REGELMATIG TIPS EN ARTIKELEN ONTVANGEN OVER PERSONAL BRANDING?

Download het stappenplan

Laat je gegevens achter en ontvang het
Personal Branding Stappenplan.

Voornaam E-mailadres Ik ga akkoord met het privacyreglement.