Steve Jobs was niet echt een aardige man. En zijn carrière bij Apple liep ook niet altijd voorspoedig.
In 1985 werd hij zelfs na een interne machtsstrijd het bedrijf uitgezet. Toen het bedrijf in 1996 hard op weg was naar een faillissement werd Jobs weer teruggevraagd.
Vervolgens wist hij van Apple een merk te maken waarbij mensen om 5 uur ’s ochtends in de rij staan als de nieuwe iPhone uitkomt. Dat doen anderen hem niet snel na. De muziekbusiness, de telecomwereld en zelfs de gamesindustrie zien er anders uit dankzij de iPod, iPhone en iPad.
Het zijn echter niet alleen de producten waardoor Apple zo’n iconische merkstatus heeft opgebouwd. Het is ook het ijzersterke gevoel voor branding van Steve Jobs.
Wat kun jij als adviseur van hem leren als het gaat om (personal) branding?
Business story telling voor een sterk merk
Wat Steve Jobs heel goed kan is verhalen vertellen. En dat is nu juist de essentie van een sterk brand. De Britse reclamelegende Sir John Hegarty heeft de kern van het bouwen van een merk mooi verwoord:
“Een merk is een verzameling verhalen verbonden door een visie.”
Met zijn uitmuntende verhalen heeft Jobs Apple echt op de kaart gezet. Ook succesvolle consultants hebben een goed verhaal. Als jij een glashelder verhaal hebt en een eigen visie op jouw vakgebied of op de branche heb je de basis gezet voor een onweerstaanbaar personal brand.
Veel adviseurs zijn goed in staat artikelen te schrijven die informatief zijn. Verhalen werken echter beter dan een stortvloed aan informatie, managementjargon en loze kreten. Mensen willen niet nog meer informatie. Ze zitten tot over hun oren in informatie. Ze willen vertrouwen, vertrouwen in jou, in jouw doelen, in jouw succes, in het verhaal dat je vertelt.
Steve Jobs houdt presentaties die zo goed zijn dat je de producten meteen in huis wilt halen.
Maar hij heeft ook mensen geïnspireerd met zijn persoonlijke verhaal. In 2005 hield Steve Jobs een speech op de Standford universiteit die inmiddels wereldberoemd is. Hij schrijft deze toespraak, een half jaar nádat bij hem een zeldzame vorm van alvleesklierkanker werd geconstateerd. In deze inspirerende toespraak geeft hij in inkijkje in zijn leven en drukt de afgestudeerden op het hart om hun dromen na te jagen.
Geen verkooppraatjes maar inspirerende verhalen
Steve Jobs was niet de enige die de kunst van storytelling beheerste. Sterke corporate communicatie begint bij Apple aan de top. Directeuren leren de corporate verhalen uit hun hoofd voordat ze die aan klanten vertellen. Apple vertelt in haar verhalen de klanten niet zozeer wat ze willen kopen, maar veel meer wat voor een soort mensen ze willen zijn. Het gaat om de beleving en lifestyle.
Als adviseur kun jij ook actief gebruik maken van storytelling. Lardeer je feiten met verhalen. Mensen lezen graag verhalen, onze hersenen zijn er op ingericht. Voordat er boeken waren, leerden mensen alles door verhalen aan elkaar over te dragen.
Simon Sinek werd in 2009 wereldberoemd met zijn Ted-talk over de Golden Circle en is nu een veelgevraagde managementgoeroe. Brené Brown brak in 2010 als onderzoeker door met haar Ted-talk over kwetsbaarheid. Het internet heeft hen hiervoor een podium gegeven maar het was de kracht van hun verhaal waardoor ze vleugels kregen. De juiste verhalen kunnen vertellen is een vaardigheid waar nog weinig consultants en adviseurs op de juiste manier gebruik van maken.
Een merk met een goed verhaal maakt zichzelf aantrekkelijk. Kijk maar naar iemand als Ben Tiggelaar. Als managementtrainer en spreker deelt Ben zijn inzichten en inspiratie op het gebied van leiderschap en verandering. Daarmee is hij één van de meest gevraagde Nederlandse sprekers. In binnen- en buitenland geworden. Als jij een adviseur bent die al wat jaartjes meeloopt, kun jij ook je klanten meenemen in jouw visie en zicht geven op jouw expertise. Want iedereen heeft een goed verhaal. Alleen niet iedereen is zich hiervan bewust.
Geen rocket science
Storytelling is niet ingewikkeld. De beste managementboeken maken actief gebruik van verhalen.
Er is vaak een concept of een model wat uit de doeken wordt gedaan. Daarbij geeft de schrijver voorbeelden van bedrijven of mensen die het model hebben toegepast, waar ze tegenaan liepen en wat het hen heeft opgeleverd. Je kunt verhalen vertellen van klanten die weerstand ondervonden om het concept toe te passen en er toch mee aan de slag te gaan. En het mooie resultaat dat zij toen bereikten.
Als je er een beetje oog voor hebt, liggen de verhalen op straat en maak je regelmatig zaken mee in je bedrijf die leerzaam kunnen zijn voor anderen. Met verhalen breng je meer magie in je communicatie.
Zelf maak ik ook regelmatig gebruik van storytelling. Feitelijk is dit artikel ook een voorbeeld van storytelling, namelijk een verhaal over Steve Jobs. Ook maak ik regelmatig iets mee met een klant wat een verhaal oplevert. Iets waar anderen wat van kunnen leren.
Valkuilen die ze kunnen voorkomen. Of juist een voorbeeld van iets wat heel goed heeft uitgepakt. Door zo’n verhaal te delen kun je anderen inspireren. Je kunt mensen meenemen in jouw gedachtegoed. Daarmee bouw je actief aan je Know-Like-Trust factor.
En uiteindelijk is men jou dermate gaan waarderen dat ze graag zaken met je willen doen.
Als je het goed aanpakt, werkt het echt. Probeer het eens. En als je niet weet, hoe je dat moet aanpakken, leer ik je het graag.
Wil jij begeleiding bij het opbouwen van je personal brand en leren hoe jij het juiste verhaal vertelt? Neem dan gerust contact met mij op.
Mail naar saskia@depersonalbrandingcoach.nl of bel mij op 06 30 623 555.