Saskia Postma

Saskia Postma

Wat doen al die succesverhalen van andere ondernemers met jouw zelfvertrouwen?

16 december 2016

pexels-photo-70292Met wie vergelijk jij jezelf wel eens? Welke ambities zou je willen waarmaken en wie is daarbij een rolmodel voor jou? Bij personal branding gaat het erom de beste versie van jezelf te laten zien. En hoewel het daarbij draait om authenticiteit zijn veel mensen nogal eens geneigd zichzelf dan met anderen te vergelijken. Dat kan heel inspirerend werken. Maar je kunt je er ook door laten afschrikken.

Heb je ook wel eens last van het idee dat anderen ergens beter in zijn dan jij?

Linda vertelde mij dat ze voor haar werk als organisatieadviseur graag goede boeken leest over verandermanagement. Het brengt haar op nieuwe ideeën. Maar tegelijkertijd voelt ze zich soms klein worden als ze al die succesverhalen leest.

Personal branding gaat over jezelf zichtbaar maken en gaan staan voor wat je in huis hebt. Maar als je dan kritiek krijgt, ben je al snel geneigd weer terug te stappen in je veilige hoekje.

Wat zou het je opleveren als je niet zo afhankelijk zou zijn van lof of kritiek?


Laat je niet afschrikken door talentvolle mensen

Stel je voor dat Picasso na het bestuderen van de schilderijen van Rembrandt had gedacht

“Zo goed word ik nooit!” Dat was toch jammer geweest voor de kunst.

Er zijn altijd wel mensen in je omgeving die ergens beter in lijken te zijn dan jij. Mijn zusje Daniëla is een waar schrijftalent. Toen wij samen een cursus Creatief schrijven volgden, merkte ik dat zij de verhalen ongeveer uit haar mouw schudde. En als zij haar fijnzinnige sfeerschetsen voorlas, hing de hele groep aan haar lippen. Prachtig vonden ze het.

Inmiddels begeleidt Daniëla vanuit haar eigen bedrijf ‘Levenstekst’ mensen die een boek willen schrijven; zij helpt hen met de tekstredactie en vormgeving. Ze is daarin helemaal op haar plek en kan met haar talent veel betekenen voor haar klanten. Geweldig toch hoe zij haar talent heeft ingezet om er een mooi bedrijf van te maken. Ik ben hartstikke trots op mijn zusje!


Ontwikkel je eigen stijl

Door talentvolle mensen in je omgeving kun je je laten ontmoedigen maar dat brengt je niet veel verder. Ontwikkel gewoon je eigen stijl en geloof in je eigen kracht. Het enorme gemak waarmee mijn zusje de meest prachtige teksten produceert, doe ik haar niet snel na. Maar ik beleef zelf wel veel plezier in het schrijven van blogartikelen. Bijkomend voordeel is dat ik door mijn blogs klanten krijg zonder aan koude acquisitie te doen. Daarnaast krijg ik ook regelmatig leuke reacties. Zoals iemand die schreef:

 

“ Nog niet vaak heb ik een website gevonden waar ik zo enthousiast van werd. Momenteel ben ik bezig om de stap van loondienst naar zelfstandig ondernemerschap te maken en ik herken heel veel in jouw teksten. Ik kom dus heel graag vaker terug op jouw website om inspiratie op te doen.”


Heb plezier in wat je doet

Zulke aardige feedback is natuurlijk leuk om te ontvangen. Als je naar buiten treedt met jouw visie en gaat werken aan je zichtbaarheid, kun je dit soort reacties krijgen. Mensen waarderen wat je doet en vinden het leuk dat even met je te delen. Geniet van die complimentjes. Je hebt ze verdiend.

Soms kun je echter ook feedback krijgen waar je niet op zat te wachten. Dan reageren mensen op een taalfoutje in mijn blog. En onlangs vond iemand dat personal branding niets met mindset te maken had. Hij vond het onzin dat ik daarover schreef en dat wilde hij even aan mij kwijt. Tja, ieder zo zijn mening.


Onthechten van lof en kritiek

Maak jezelf niet te afhankelijk van lof of kritiek. Laat de reacties van mensen die op internet graag anderen een beetje omlaag halen met hun kritiek lekker langs je af glijden. Je hebt altijd mensen die bijdehand doen. In de zeven jaar waarin ik blog heb ik echter zelden echt vervelende kritiek ontvangen.

 

Raak ook niet teveel gehecht aan het oogsten van lof zodat je je mislukt voelt als die lof uitblijft. De auteur Tara Mohr kreeg altijd veel complimentjes over haar schrijfstijl en

begon zo gehecht te raken aan die complimenten dat zij steeds minder authentiek ging schrijven. Ze kreeg ook steeds minder lol in het schrijven zelf. En werd zo onzeker over hoe haar werk zou worden ontvangen dat ze er uiteindelijk helemaal mee stopte.

 

Na een ‘schrijfsabbatical’ van zeven jaar begon het toch weer een beetje te kriebelen. Want in de kern is zij gewoon een creatieve schrijfster die haar ideeën tegenover de wereld wil uitspreken.  Zij schreef toen het boek dat al snel een bestseller werd en inmiddels in vele talen is vertaald. Haar boek ‘Playing big’ gaat over jezelf laten horen, ruimte in durven te nemen en je stempel drukken op dat wat er voor jou echt toe doet.


Laat jezelf zien

Doe wat voor jou goed voelt en blijf dicht bij jezelf. Haal je voldoening uit je groei als mens en als ondernemer. Vergelijk jezelf niet met mensen die al veel verder zijn dan jij. Als jij net twee jaar bezig bent als ondernemer, zit je in een andere fase dan iemand die al tien jaar ondernemer is. Dat zegt niets over jouw kwaliteiten als ondernemer, maar gaat alleen over de fase waarin jij met je bedrijf bent.

Je kunt natuurlijk wel gebruik maken van de ervaring en kennis van iemand die het pad al heeft gelopen waar jij net op bent gestart. Daarmee kun je een forse versnelling maken in jouw groei als mens en ondernemer en maak je het jezelf bovendien een stuk gemakkelijker. Gun jij het jezelf dat je het niet alleen hoeft te doen?

 

Ik wil je daar heel graag bij helpen. Heb je vragen over een van mijn programma’s of diensten? Bel of mail mij dan.

Je kunt mij bereiken via saskia@depersonalbrandingcoach.nl  of  op  tel.nr. 06 – 30 623 555

blog delen met uw netwerk?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

WIL JIJ REGELMATIG TIPS EN ARTIKELEN ONTVANGEN OVER PERSONAL BRANDING?

Download het stappenplan

Laat je gegevens achter en ontvang het
Personal Branding Stappenplan.

Voornaam E-mailadres Ik ga akkoord met het privacyreglement.