Saskia Postma

Saskia Postma

In 2018 (nog) meer succes in zaken?

6 december 2017

Het jaar is al weer bijna voorbij. Bij sommige mensen staat de kerstboom al. December is altijd een mooi moment om het afgelopen jaar te overdenken. “Doe ik het wel goed genoeg? Haal ik wel alles uit het leven? Haal ik wel alles uit mezelf? Waarom heb ik nog steeds niet wat ik wil?” Spelen deze vragen ook door jouw hoofd?

 

Bij ons in de familie hebben we net Sinterklaas gevierd met prachtige gedichten. Daarin wordt met humor verhaald over wat je het afgelopen jaar zoal hebt uitgespookt. Altijd leuk om ieder jaar zo eens terug te kijken. Mijn man kreeg dit jaar voor Sinterklaas de mooiste baan die hij zich had kunnen bedenken. Daarbij heeft een goede personal branding zeker een bijdrage aan geleverd. Zijn presentatie was doorslaggevend om de keuze op hem te laten vallen.

 

Ben jij tevreden over hoe het afgelopen jaar is gelopen? Of heb je voor volgend jaar nog een paar stevige wensen?

 

 


 

Hoe zou jij volgend jaar terug willen kijken op 2018?

 

Waar wil jij volgend jaar staan met je bedrijf of in je werk? Hoe zou jij later terug willen kijken naar je leven? Want de tijd gaat zo snel. Terwijl we uit blijven stellen, waar we eigenlijk dolgraag voor willen gaan, gaat het leven aan ons voorbij…

 

Bronnie Ware is werkzaam als stervensbegeleider van terminale patiënten. Over haar ervaringen tijdens dit zware werk heeft ze een boek geschreven, waarin ze tot een top vijf levenslessen van stervenden komt. Ik vond het indrukwekkend om te lezen hoe mensen aan het einde van hun leven terug kijken. En goed om bij stil te staan welke zaken er aan het einde van je leven echt toe blijken te doen:

 

Waar veel mensen vooral spijt van hadden, was dat ze nooit het leven hadden geleid waar ze eigenlijk naar verlangden. Wat zij heel vaak mensen hoorde verzuchten was:

 

‘Ik wou dat ik het lef had gehad om meer mezelf te zijn en minder te leven zoals anderen van me verwachtten.’

 


 

Bevlogen en succesvol

 

De Amerikaanse gelukspsycholoog Martin Seligman beweert dat iedereen zichzelf gelukkiger kan maken door zijn sterke kanten te benutten en te ontwikkelen. Mensen die gericht hun sterke punten inzetten en verbeteren scoorden aanzienlijk hoger op de geluksschaal en aantoonbaar lager op depressie. Doodzonde is het dat veel mensen werk doen waar ze niet gelukkig van worden. Uit onderzoek blijkt dat slechts twintig procent van de Nederlanders bevlogen is op het werk. Juist die bevlogen mensen hebben een bepaalde drive en gaan ‘the extra mile’. Die bevlogenheid maakt hen succesvol.  

 


Altijd druk?

 

Bevlogenheid is natuurlijk een hele mooie eigenschap. Maar je kunt soms zo bezig zijn met het nastreven van je ambities dat je onderweg helemaal vergeet te genieten. Je davert maar door. Vergt het uiterste van jezelf en uiteindelijk heb je wellicht je doelen wel bereikt maar ben je jezelf wellicht een beetje kwijtgeraakt. Dat kan natuurlijk ook niet de bedoeling zijn. Je hebt waarschijnlijk voor het ondernemerschap gekozen omdat je meer vrijheid wilt. Echt iets van jezelf in de wereld wilt zetten.


 

Hoe blijf je in balans? 

Als ik naar mezelf kijk dan constateer ik dat ik voortdurend bezig ben met het ontwikkelen van mijn kennis en altijd weer plannen heb om mijn bedrijf naar een hoger plan te tillen. En drive is mooi maar je kunt ook jezelf onnodig gek maken. Soms moet je gewoon prioriteiten stellen en meegaan met wat zich aandient. Je plannen wijzigen als dat verstandiger is.

 

Zo had ik begin 2015 de brandende ambitie om een boek over personal branding te gaan schrijven. Ik ben er echt serieus voor gegaan. Samen met mijn zusje had ik zelfs een schrijfweek op een berg in Toscane geboekt. Het was een geweldige week met een leuke groep schrijvers op een toplocatie. Vol enthousiasme heb ik die week de aanzet voor mijn boek gemaakt. Maar het boek is er toch nog niet van gekomen. Want ik had even andere prioriteiten voor mijn bedrijf die belangrijker waren. En dat boek komt er absoluut nog. Inmiddels heb ik veel meer leuke ideeën en ik weet zeker dat het nog een interessanter boek zal worden dan het boek dat ik in 2015 geschreven zou kunnen hebben.

 

Kun jij ook zo naar je bedrijf kijken? Met veel drive je ambities nastreven en daarbij tegelijk de juiste prioriteiten stellen als dat nodig blijkt? Soms ook gewoon even durven loslaten?  


Kies voor leuke klanten  

Geniet je van je bedrijf? Heb je het afgelopen jaar ook een beetje genoten van je klanten? En maak je daar ook bewuste keuzes in? Er zijn klanten en opdrachten waar je er wel tien van zou willen hebben. En er zijn klanten waar je eigenlijk liever niet mee zou willen werken. Soms ga je er toch mee in zee ‘omdat de schoorsteen moet roken’. Maar echt blij word je er niet van. Voor dergelijke klanten loop je niet snel een stapje harder.

 

Kies daarom liever voor klanten waar je energie van krijgt. Die zullen ook sneller weer terugkomen en daar kun je iets bestendigs mee opbouwen. Ook zullen zij jou sneller aanbevelen bij anderen. Als je er bewust voor kiest om alleen met echt leuke klanten te werken, is het ondernemersleven veel leuker.  


 

Ga voor mooie kansen in de markt

 

Heb je wel eens stilgestaan dat wij in Nederland onbewust een jarenlange training hebben gekregen om situaties eerder als een probleem of risico te benaderen dan als een kans? Dat is ook niet zo gek want je hoort vooral iedere dag het slechte nieuws. Goed nieuws vinden journalisten niet zo interessant lijkt het wel.

 

Over kansen hoor je ook nooit zoveel. Het gevolg hier van is dat tachtig procent van de mensen zich vooral focust zich op een probleem en slechts twintig procent kijkt naar kansen. Het hoeft waarschijnlijk geen vraag te zijn welke mensen het meeste succes hebben, en daarnaast ook een leuker leven leiden. Welke kansen in de markt ga jij volgend jaar benutten om je bedrijf te laten groeien?  


Gun jezelf inspiratie en een steuntje in de rug

 

Een belangrijke reden dat veel ondernemers niet succesvol zijn is dat ze geen ondersteuning vragen. Gek toch dat heel veel mensen vinden dat ze altijd alles alleen moeten kunnen. Deze gedachte kan een belangrijke belemmering zijn voor je groei als ondernemer.

 

Een klant mailde mij:

“Ik zeg dit wel met enigszins het schaamrood op de kaken, want eigenlijk vind ik dat ik ik dit zelf moet kunnen. Maar ik heb het idee dat ik er inmiddels zoveel zelf over gelezen en nagedacht heb dat ik door de bomen het bos niet meer zie. En met vrienden erover praten is fijn, maar ik zou graag willen werken met iemand die er verstand van heeft.”

 

Wees eerlijk tegen jezelf als je merkt dat je niet verder komt, en zoek een goede hulp zodat je uit je impasse komt en het leven gaat leiden waar je van droomt.


 

Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden

Zoals iemand laatst zei: ”Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden.” Zelf volg ik juist regelmatig trainingen omdat ik nog beter wil worden in de dingen die ik op zich al goed doe. Maar juist omdat je voortdurend nieuwe zaken bijleert en nieuwe inzichten opdoet, blijft het leven boeiend. En daarnaast blijf je op deze manier ook interessant voor je klanten. Want zij kunnen ook weer nieuwe dingen van jou leren.

 

 

Wil jij ook een goede groei van je bedrijf realiseren? Heb je mooie plannen voor 2018? En kun je hierbij wel wat hulp gebruiken? Neem dan gerust contact met mij op. Mail naar saskia@depersonalbrandingcoach.nl of bel mij op 06 30 623 555.

blog delen met uw netwerk?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

WIL JIJ REGELMATIG TIPS EN ARTIKELEN ONTVANGEN OVER PERSONAL BRANDING?

Download het stappenplan

Laat je gegevens achter en ontvang het
Personal Branding Stappenplan.

Voornaam E-mailadres Ik ga akkoord met het privacyreglement.