We noemen haar voor het gemak maar even Jane. Een lieve vrouw met een passie voor haar vak. Iemand die haar opdrachtgevers blij maakt omdat ze zich als ontwerpster helemaal inleeft in haar klant en vervolgens met haar vormgeving precies de juiste snaar weet te raken.

In de workshop werd haar gevraagd welke complimenten zij vaak van haar klanten kreeg. Daar kwam ze echt niet uit, zo onbescheiden vond ze het om het daar over te hebben. Zelf vond ze het namelijk heel normaal wat ze deed. Veel mensen hebben dat. Juist waar je heel goed in bent, waar jij helemaal geen moeite voor hoeft te doen, ervaar je niet als een speciaal talent. Terwijl het vaak juist die kwaliteiten zijn, die maken dat een klant speciaal voor jou kiest.

Heb jij jouw kwaliteiten goed in beeld? En durf je deze kwaliteiten ook op een zelfbewuste manier in te zetten om jezelf op de kaart te zetten?

Het begint bij (zelf)kennis

Mijn man vertelde mij laatst een grappig verhaal uit het prille begin van zijn loopbaan. Hij werkte nog niet zo lang als logistiek manager bij een bedrijf waar een aantal processen totaal niet liepen. Hij had daar zijn gedachten wel eens over laten gaan en hij had ook een oplossing bedacht. Die had hij voor zichzelf wat verder uitgewerkt en zelfs aan een collega gepresenteerd in een informeel overleg. Verder had hij er op dat moment niet zo veel mee gedaan. Het idee dat hij had uitgewerkt leek hem zo voor de hand liggend, dat hij aannam dat iedereen deze aanpak wel al zou hebben overwogen..

De directie zat nogal in de maag met het feit dat deze processen niet goed liepen want het kostte het bedrijf veel geld. Men had daarom besloten er een duur adviesbureau op te zetten. De consultants van het bureau deden uitgebreid onderzoek en kwamen vervolgens met een lijvig rapport waarin hun oplossing voor het probleem met veel omhaal werd gepresenteerd. Toen mijn man dit rapport onder ogen kreeg viel hij bijna van zijn stoel van verbazing. Het dure bureau was met namelijk met precies dezelfde oplossing gekomen als hijzelf had bedacht! Hij had zich absoluut niet gerealiseerd dat hij de juiste oplossing in handen had. Hij was zich in die fase van zijn loopbaan nog niet voldoende bewust van zijn sterke kwaliteiten op het vlak van analyse en procesoptimalisatie. Tot het bureau met exact dezelfde analyse en uitkomsten kwam…

Ben jij je bewust van jouw kwaliteiten?

Veel mensen die ik spreek kennen soortgelijke voorbeelden uit hun loopbaan. Zij kennen hun eigen kwaliteiten en hun kracht onvoldoende. Vaak zien anderen eerder waar jouw talenten liggen dan jijzelf. Als je goed weer wat je kracht is, kun je juist die situaties en projecten opzoeken waarin jij helemaal tot je recht komt. Waarin je nog verder kunt groeien.

Soms kan het inzicht in je kwaliteiten door omstandigheden een beetje ondergesneeuwd zijn geraakt. Onlangs sprak ik met een kandidaat die in de eerste tien jaar van zijn loopbaan echt een geweldige carrière had gemaakt als manager. Uit zijn verhalen uit die tijd spraken duidelijk zijn inspirerend vermogen en zijn kwaliteiten om mensen uit te dagen het beste uit zichzelf te halen. Hiermee haalde hij geweldige resultaten voor het bedrijf. Inmiddels was hij al weer jarenlang actief als consultant en trainer. Daar was hij ook goed in. Maar toch sprak hij met een bepaalde weemoed over die eerste periode waarin hij schitterde als manager van meerdere vestigingen. Dat waren nog eens tijden! Hij zou best wel weer eens als manager willen werken. Maar ja, bedacht hij voor zichzelf, hij was nu al zo lang als trainer en organisatieadviseur actief dat men hem wellicht niet meer zo snel als manager zou zien acteren…

Toen we daarover vervolgens wat uitgebreider in gesprek gingen, bleek dat de kwaliteiten die hem als manager succesvol maakten, dezelfde waren als de kwaliteiten die hij inzette als consultant en teamcoach. Juist zijn natuurlijk overwicht en leidinggevende kwalititeiten maakten dat hij veel gevraagd werd bij het begeleiden van lastige verandertrajecten. Een kleine stap om deze kwaliteiten ook weer in te zetten in een mooie leidinggevende functie of interimopdracht.

Om in beeld te komen voor die projecten die jou inspireren, moet je bewust zijn van wat jij te bieden hebt. En daarbij mag je af en toe best voor je gevoel wat onbescheiden zijn.

 

Waar gaat het om bij personal branding?

“ Niet iemand anders worden,

maar méér jezelf zijn zoals je bent op je beste momenten.”

 

“Personal Branding is het bewust inzetten van jouw persoonlijkheid en authenticiteit, zodat je daarmee de mensen en carrièremogelijkheden aantrekt die bij jou (en jouw talenten en/of dienstverlening) passen.”

Waarom zijn we zo bescheiden?

Een emailcorrespondentie die ik recent voerde met iemand die ik begeleid, vond ik een grappige illustratie van hoe we onszelf soms te klein maken. Helemaal niet nodig!

Een kandidaat mailde mij:

“Beste Saskia, ik ben nog steeds bezig met het invullen van je ‘selfscan’ :-) vragenlijst. Het valt me niet makkelijk. Op je vraag om drie projecten te beschrijven die ik tot een goed einde heb gebracht / goed heb gedaan, liep ik bijvoorbeeld spaak. Ben ik te streng voor mezelf? Mijn antwoord hierop: ALTIJD :-))”

Mijn reactie was: “ Een tip voor het invullen, wees eens voor je gevoel overdreven onbescheiden bij het invullen en laat je gaan. Kijk dan achteraf eens terug op wat je hebt ingevuld en dan blijkt dat je echt niet overdreven hebt…”

Het antwoord: “ Doet me (glim)lachen … doe ik.”

Herken je hier iets in? Maak dan een weloverwogen keuze om het eens anders te doen en durf gerust eens wat meer onbescheiden te zijn.

 

Heb je moeite met het herkennen en benoemen van de kwaliteiten die jij in huis hebt? Mail mij dan! Ik help je graag verder.